Mark Peters © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use

Foto av Sofia Henriksén

Milstolpar

 

2009 Första hemsida skapas.

 

1994 Skapade mailadressen sockerskapelse@hotmail.com

 

1993 Mark stöter på iden om att skapa vackert med socker.

 

 

 

 

Mark är en som skapar i socker

 

Här kommer en presentation av personen bakom sockerfigurerna. Jag heter Mark Peters och bor i Ytterby utanför Kungälv. Här är min berättelse om Karamell och sockerskapelser och intresset för tårtor.

 

 

År 1993 fick jag av ren slump syn på en artikel om att en fransk konditormästare skulle besöka Östra Vuxengymnasiet i Göteborg och visa lite fransk tårtkonst. Eftersom jag hela mitt liv varit väldigt intresserad av mat och framförallt tårtor, så var jag tvungen att ta reda på vad detta nu kunde vara. Den franske mästaren berättade att han tränat i 4 år och tillslut vunnit ett stor pris (årets konditor i Frankrike) som självaste Precident Mitterand delat ut.

 

Konditorn visade oss många olika tekniker och metoder. Han gjöt socker, han blåste upp en svan, en delfin och en örn. Han visade oss hur man kunde göra rosettband i olika mönster och hur man formade till små blommor i olika färger. Detta var verkligen en magisk upplevelse. Framförallt imponerades jag av den uppblåsta svanen. En tanke dök upp i mitt sinne.

EN SÅDAN SVAN SKALL JAG LÄRA MIG ATT GÖRA.

 

Problemet var... det fanns inte några kurser om karamell-

figurer i Sverige vid den tiden. Överhuvudtaget så har jag

de senaste 15 åren endast hittat en konditor som hållit kurs

 i karamellmodellering. Av Jan Hedh ifrån Skåne, Sveriges 

duktigaste sockerbagare i modern tid. Min guru inom karamell.

Men den kursen var alldeles för dyr för min dåtida plånbok, så

istället började jag öva själv. Jag tränade och tränade och miss-

lyckades och misslyckades, i åratal. Och så en dag lyckades

jag. Det var en obeskrivlig känsla, en lycka utöver det vanliga.

Kommer du själv ihåg första gången du klarade av att cykla själv eller då du för fösta gången åkte ENSAM i din bil efter du precis fått körkortet? Känslan var något åt det hållet men mer intensiv. Det hade ju varit ett väldigt långsiktigt mål jag satt upp. Att klara av att göra en svan.

 

Fram till dagens datum har jag producerat många tårtor. Framförallt bröllopstårtor. Sockerblommor, svanar och korgar har varit ett återkommande tema. Denna hobby jag har, kommer jag nog alltid att hålla på med. Den är nu en del av mitt liv. Men det hade ju varit väldigt roligt att få prata med andra människor som delar min passion för karamellfigurer och blommor. Hör gärna av dig på sockerskapelse@hotmail.com om du själv leker med karamell eller skriv en kommentar och läs de inlägg i min blogg på    http://sockerskapelser.choicebridge.se/.

 

 

Mark Peters, Kungälv, Sweden, sockerskapelse.com, sockerskapelse@hotmail.com

 

 

 

Besök min blogg

 

 

I all skapande verksamhet behövs det någon gång tas ett beslut om vad man vill skapa

 

 

"En sådan svan skall jag lära mig att göra"