Mark Peters © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use

Foto av Sofia Henriksén

Skapelser

 

21/ -09 En intensiv förberedelse efter jobbet, inför bröllopstårte-tävlingen i Kungälv 29-30/8 2009.

 

6/8 -09 En riktig helkväll med skapande av svan, korg och blommor. 

 

 

 

 

Karamellskapelser, socker förvandlad till skönhet

 

Karamellfigurer, sockerskapelser eller tårtdekorationer i socker. Vad du än kallar det så bottnar det i en och samma grund. Socker blandat med vatten och flytande glykos (stärkelsesirap). Den personen som i Sverige är mest känd för denna blandning är en berömd änka från Gränna. Ja just det... Karamellfigurer är färgad polkagris som är format som figurer istället för godisstänger.

 

Historik

Ideén med att forma socker kommer ursprungligen från Frankrike på Ludvig "Solkungens" tid. Adeln levde då ett överlyxeriöst liv medan pöbeln svalt. Så när Franska revolutionen kom år 1789, så hade hundratals konditorer, kockar och kallskänkor helt plötsligt inget jobb mer. Arbetsgivaren dvs. adeln halshöggs i gilliotinerna av revolutionärerna. En hel yrkesbransch kom i ekonomisk knipa. Det var då de första restaurangerna av högre klass skapades. Gemene man fick råd att även de dinera vid ett välsmakande bord. Detta därför att priset på matkonsten drevs ner. Och än idag kan du få ett redigt välsmakande mål matkonst till ett rimligt pris i Frankrike. Så på denna väg har kunskapen och metoderna att forma socker bevarats än idag.

 

 

 

Här ser du ett exempel på hur en korg i socker kan se ut. Det som håller ihop konstruktionen , som du ser som stag emellan, det är spagetti. Denna korg fyller man med godis som gästerna äter upp och när godiset är slut kan man bryta av korgens sidor och fortsätta äta dem.

 

Att konstruera en korg är en medelsvår uppgift.

 

 

 

När du skall göra en sådan korg, så behöver du en träbitdär där du borrar hål i en cirkel. Det är viktigt att du borrar ojämnt antal hål, eftersom karamellbandet du flätar mellan stagenskall gå åt vartannat håll. Så i varje borrat hål sätter du en metallpinne av något slag t.ex ekrarna från ett cykelhjul. Sedan värmer du karamellen i mikrovågsugnen så den blir mjuk, formar den till en kon och dra och flätar den som ett band emellan stagen. Du använder en gas- brännare (t.ex. primusbrännare) för att foga ihop korgen.

 

Det är enklare att göra sockerblommor, men även

tar sin tid. Här ser du vid sidan ett exempel på en

form av orchideé med ett tillhörande löv.

 

Varje kronblad och löv måste du dra och klippa var

för sig. På ett tillfälle bör du göra ett 30-tal blad.Sedan

tar du fram en primusbrännare och fogar ihop pistill,

kronblad och sist löv. Du bränner sockret i dessa lite

flytande och för dem samman innan de har stelnat. 

Vill du så kan du smaksätta med pepparmyntsolja.

 

Att konstruera blommor i socker är en enkel uppgift.

 

 

En betydligt svårare uppgift är att blåsa en sockersvan. Det tog mig 6 år att någorlunda bemästra tekniken. Det hela hänger på att du blåser figuren i precis rätt ögonblick. Du måste verkligen ha rätt temperatur för att sockret skall stelna. Det är väldigt lätt att sockerklumpen är för varm och när du sedan blåser upp den så bubblar den ut på ett ställe där det blir helt osymmetriskt eller fel. 

 

För att kunna blåsa figurer så behöver du först och främst en sockerblåsare gasbrännare och silikonmatta. Sockerblåsare är en gummislang med handpump som slutar i ett munstycke. På munstycket sätter man fast en tempererad karamellklump. Jag brukar använda en träslev för att forma till ett ihåligt hål i karamellen innan jag fäster degen vid munstycket.

 

Denna svanen har nyligen gjort som skådebröd åt en arbetskollega till mig på hennes bröllop.

 

Att konstruera en svan är en svår eller mycket svår uppgift beroende på hur höga krav du har på dig.

 

När karamellen sitter på plats

blåser du försiktigt i pumpen. Samtidigt drar och formar du svanen. Du börjar med att forma en näbb, blåser lite till och rundar svanens huvud. För att karamellen ska stelna rätt, så "pustar" och blåser du kall luft på huvudet..... sedan drar du ut svanens hals.

 

 (Det ser säkert lite lustigt ut 

  när man gör detta, men det får

   du bjuda på.)

 

När halsen är lagom lång måste du även nu pusta och blåsa halsen så den stelnar. Det är viktigt att du stelnar den i exakt den formen som du vill ha som slutresultat, eftersom du inte kommer kunna ändra på  huvudets lutning i efterhand.

 

Jag brukar stå ett par minuter tills karamellen är så stel att man försiktigt kan lägga den på en silikonmatta med stöd av ett metalldecilitermått. MEN STOPP, VI ÄR INTE FÄRDIGA ÄN.

När halsen är någorlunda stel kommer den känsliga delen av blåsandet. Då ska du forma till kroppen. Här har jag misslyckats otroligt många gånger. Det får inte vara för varmt eller kallt. För varmt så kommer kroppen få en sladdrig form, kanske t.o.m. bubbla ut ojämnt. Är den för kall så spricker den och krossas sönder i tusen delar såsom söndrigt glas.

 

Nu måste man pumpa på för att få volym i kroppen. När kroppen är proportionerlig mot huvud och hals, så blåser du tills den är nästa stel och sedan klipper du till bakdelen uppåt som en svans. Var väldigt försiktig då du lägger ner svankroppen på silikonmattan. Därefter ska du göra vingarna. Ta ungefär 1/2 storleken på karamellklump som svankroppen. Dra in lyster i karamellen och vik klumpen höger/ vänster. Dra ut som ett jättestort blad och kupa nederdelen. Tänk på att vingarna måste vara spegelvända i kupformen. Dra försiktigt ut spetsen och klipp till vingarna så de får "spetsiga fjädrar." Sedan gör du vinge nummer 2.

 

Nu ska du få ihop skapelsen till en figur (som man använder på en tårta eller vid sidan av som skådebröd). Smält karamell i mikrovågsugnen och applicera den färg du vill ha i botten. Forma den rund och släta till bottenplattan med en metallkavel. Ta fram en gasbrännare (typ som en lite primusbrännare) och bränn försiktigt i mitten av bottenplattan tills sockret börjar smälta. Ställ försiktigt på svankroppen och blås och pusta den stel igen. Sedan tar du vingarna en och en och värmer försiktigt med brännaren på undersidan vingen. Och väldigt kort även på bottenplattan. Foga samman vinge och bottenplatta, blås tills det stelnat. Gör samma med den andra vingen. Om du har, fäst gärna en sockerblomma på framsidan skapelsen för att bryta färgmönstret. Det blir vackrare då (tycker jag iallafall).

 

 

Besök min blogg

 

 

Naturens skönhet återskapad med naturliga medel.

 

 

Två vackra röda blommor, unika, men ändå i skönhet lika.

 

 

Sockerlänkar:

här kommer några nyttiga länkar som du kanske kan bli inspirerad av.

 

 

www.tartdecor.se

 

www.cakedesign.se

 

www.kathies-designpage.com

 

www.onyxtrading.se

 

www.polkapojkarna.se

 

www.dansukker.com

 

 

Mark Peters, Kungälv, Sweden, sockerskapelse.com, sockerskapelse@hotmail.com