Jan Lenander © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use

Böcker

 

Sugar, The Grass that Changed the World, Sanjida O'Connell. 2004, ISBN 1852270349

 

Sockerbagarens Bästa Recept, sidan 214-231, Michel & Albert Roux. ISBN 9737104160

 

 

 

 

Socker är naturens stora förmedlare av energi

 

Socker är så mycket mer än den söta smaken, det är en viktig energigivare, det skapar textur och volym i bakverk, det är konserverande och det bevarar fuktighet i marmelad, sylt och bröd. Socker ger näring till jästen så bullar och andra bakverk kan växa sig fina och den vackra ytan på det vi bakar skulle inte blivit så vacker utan socker

 

Själva grunden för all mänsklig aktivitet är socker och det är så viktigt som snabbaste och effektivaste energigivare. När vi ska prestera det där lilla extra så är druvsocker det självklara sättet att skaffa sig snabb energi. En lång kedja medsocker molekyler bildar cellulosan som bygger upp trädet.

 

 

Här kommer en liten lista på olika sockerarter: Socker (Sackaros), Druvsocker (glukos), Fruktsocker (Fruktos), Maltsocker (Maltos), Mjölksocker (Laktos), Tagatos, Trehalos, Invertsocker, Glukossirap, Isoglukos, Mannitol, Xylitol, Laktitol, Sorbitol, Isomalt, Maltitol. Det blev en liten lista. För den som vill veta mer kan man exemplevis besöka Dansukkers hemsida.

 

Vid fotosyntesen så bildar koldioxid och vatten med hjälp av energi från solen syre och glukos. Kemisten skulle kunna beskriva det så här:

6CO2 + 6H2O -> C6H12O6 + 6O2

 

"Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat. Socker är sött och energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna" skriver Wikiipedia  

 

"Sockerär ett slags kolhydrater som smakar sött. Socker innehåller mycket energi som djur och människor lätt kan tillgodogöra sig. Socker kommer från växter. Det socker vi köper i Sverige kommer från sockerbetor. De har en stor rotknöl som lagrar näring (15–20 % socker) för att övervintra, på samma sätt som morötter." Nationalencyklopedien

 

Socker triggar våra belöningssystem, då det frisätter dopamin och kroppsegna opiater, som ger glädje och smärtlindring. Söta saker ska dock njutas med finess eftersom stora och regelbundna intag kan leda till tydliga beroendetillstånd. (Läkartidningenn, nr 21 år 2005)

 

Sockerskapelser är en fröjd för både öga och gom, och ger den finess som behövs för att njuta och få glädje av socker utan att falla i fällan av mer beroende än man önskar. Vi hoppas på att få ge dig ännu mer glädje av socker genom att visa på sockrets fantastiska egenskaper när det gäller något att skapa av, njuta av och finna skönhet i.

 

 

Besök min blogg

 

 

Kocktips nummer ett: Bara en gnutta socker lyfter fram alla andra smaker i grytor, hos stekar och i underbara såser.

 

 

Allt som växer innehåller socker.

 

 

En bulle, med mycket socker på, ger energin för att åstadkomma saker och glädjen som gör att man lyckas.

 

 

Mums

 

 

Mark Peters, Kungälv, Sweden, sockerskapelse.com, sockerskapelse@hotmail.com